U bent hier: Home » FAQ » Domeinnaam

Domeinnaam

« Terug naar het overzicht

Wat is een domeinnaam?

Een domeinnaam is een naam in het Domain Name System (DNS), het naamgevingsysteem op internet waarmee netwerken, computers, webservers, mailservers en andere toepassingen worden geïdentificeerd.

De verschillende delen van een domein worden van elkaar gescheiden door punten. Een voorbeeld van een domein is www.d2d.be.

Om deze naam vast te leggen is een registratie vereist. Meestal is dit de naam van de persoon of het bedrijf waarover de pagina gaat, soms is het ook het thema van de website. In principe is alles mogelijk, zolang de naam bestaat uit een combinatie van twee of meer tekens. De combinatie mag bestaan uit de letters a tot en met z, eventueel aangevuld met cijfers 0 tot en met 9 of een (afbreek)streepje.

Domeinnamen hebben verschillende prijzen naargelang het Top Level Domain of TLD. Zo is bijvoorbeeld een .be domein goedkoper dan een .lu domein.

Wat zijn domeinnaam niveaus?

Een domeinnaam kan in verschillende niveaus worden opgesplitst. Zo bestaat er 'top level', 'second level', 'third level', etc. De verschillende niveaus worden aangegeven door een punt in de domeinnaam, en het level is te achterhalen door de verschillende delen van het domein van rechts naar links te lezen.

In het voorbeeld upload.d2d.be is 'be' het top level, '.d2d ' is het second level en ‘upload’ het third level.

Het achterste gedeelte in het bovenstaande voorbeeld is .be. Dit is een generic top level domain (gTLD). Een gTLD is, naast een ccTLD, een van de twee soorten TLD's. TLD's geven meestal het type of het land van de website weer.

Generic TLD's zijn naast .org (voor non-profitorganisaties), ook .info, .net, .com (voor websites met voornamelijk commerciële doeleinden) en .int (voor internationale organisaties). Aan deze lijst worden regelmatig nieuwe TLD's toegevoegd.

ccTLD's (Country Code - landcode) zijn de codes van het land waar de website zijn basis heeft, bijvoorbeeld .be voor België, .nl voor Nederland en .fr voor Frankrijk.

De meeste TLD-operators stellen tegenwoordig geen eisen aan het type organisatie dat een domein registreert. Het is dus bijvoorbeeld mogelijk dat een commercieel bedrijf een .org-domeinnaam registreert.

Alle TLD's zijn vastgelegd in de DNS-rootservers.

De lijst van TLD's wordt beheerd door Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN). TLD’s worden afzonderlijk beheerd door de TLD-operators, ook wel registry's genoemd. De TLD-operator van .be is DNS Belgium (DNS.be), voor .nl is dit de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN).

Sinds eind 2005 is de domeinnaam .eu ter beschikking gesteld voor registratie. Deze heeft de status van een ccTLD (en dus gelijkgesteld met een landcode-domeinnaam). De TLD .eu wordt beheerd door EurID.

Sommige TLD-operators kiezen ervoor om hun domein onder te verdelen in second level domains (SLD's). Een voorbeeld is .uk, dat onder meer co.uk (voor bedrijven) en org.uk (voor non-profitorganisaties) aanbiedt.

Wat is een IP-adres?

Een domeinnaam verwijst naar een IP-adres, bijvoorbeeld 82.146.116.150.

Een IP-adres is het adres van de fysieke server waar de webpagina op staat. Omdat domeinnamen veel eenvoudiger te onthouden zijn dan IP-adressen, worden IP-adressen door de meeste mensen niet direct gebruikt. Ook bij FTP en dergelijke diensten wordt een server doorgaans benaderd door middel van de domeinnaam, al dan niet vooraf gegaan met het subdomein ftp.

Domeinen en subdomeinen worden door middel van de DNS-instellingen op de server ingesteld. Dit kan vaak door de eigenaar van een domeinnaam zelf worden ingesteld, afhankelijk van de instellingen op de server.

Simpel gesteld: Wanneer www.d2d.be wordt ingetypt, maakt uw computer een verbinding met een DNS-server, waarin een tabel is opgeslagen naar welk IP-adres het domein koppelt. De computer zal met deze informatie verbinding maken met dat IP-adres.

Hoe een domein registreren?

Zowel particuliere personen als bedrijven mogen een domeinnaam als combinatie van een naam met een TLD registreren.

De meeste TLD's maken gebruik van een registry-registrar-model. De TLD-operator (registry) verleent hierbij de mogelijkheid aan diverse bedrijven (de registrars) om wijzigingen in het TLD aan te maken. Een registrar kan nieuwe domeinnamen aanvragen en de Whois-informatie en nameservers van de domeinnamen bepalen.

Het aanvragen van een domeinnaam doe je bij een registrar naar keuze. D2D werkt met registrar Tigron bvba die agent is bij DNS.be in het geval van een .be-domein, deelnemer van SIDN in het geval van een .nl-domein en officieel agent van EURID voor .eu-domeinen.

De registratiekost van een domein is een vast bedrag, voor één of meerdere jaren.

Hoe een domeinnaam bestellen wanneer nog geen klant?

http://customer.d2d.be

klik op 'register for new account'
kies 'new order'
controleer of de domeinnaam beschikbaar is
verstuur uw gegevens

Wie is de eigenaar van een .be-domeinnaam en welke regels hanteert DNS.BE?

Op de site van DNS BE (www.dns.be) kunt u een zogenaamde WHOIS-query uitvoeren waardoor u de gegevens te zien krijgt van diegene die de houder is van een bepaalde domeinnaam.

U typt gewoon de domeinnaam (zonder extensie .be) in de balk bovenaan deze pagina. Door vervolgens de code onderaan de pagina te kopiëren krijgt u de details te zien.

Het tweede gegevensblok (met als titel 'Licentienemer') bevat de gegevens over de eigenaar van de domeinnaam die u net hebt opgevraagd. Normaal weet u zo onmiddellijk wie de domeinaanhouder is en hoe u deze eventueel kunt bereiken (adresgegevens, telefoon, email).

Dit blok bevat echter twee velden die betrekking kunnen hebben op de naam van de domeinaanhouder. Deze twee velden zijn 'naam' en 'organisatie'. Beide kunnen samen ingevuld zijn, het kan echter ook dat enkel het veld 'naam' werd ingevuld.

Indien enkel het eerste veld ingevuld wordt, gaat DNS ervan uit dat het een registratie op naam van een privépersoon betreft. In dit geval is natuurlijk de privépersoon de domeinaanhouder of eigenaar.

Als ook het tweede veld ingevuld wordt, beschouwt DNS dit als een registratie op naam van een onderneming. In dit geval is het deze laatste die als domeinaanhouder zal worden beschouwd en niet de privépersoon wiens naam in het veld 'naam' werd ingevuld.

Waarom is dit nu zo? De hiernavolgende redenen liggen aan de basis van deze regel.

De domeinnaam van de onderneming kan niet "gegijzeld" worden door een werknemer die plots vertrekt of die ontslaan wordt en die probeert om via de beherende agent de domeinnaam te transfereren, te deleten of te koppelen aan een andere website.

Het beheer van de domeinnaam wordt eenvoudiger: het wijzigen van de gegevens in het veld 'naam' komt in feite neer op een verandering van eigenaar van de domeinnaam en moet dus via een 'trade domain' uitgevoerd worden.

Indien echter het veld 'organisatie' is ingevuld dan kan wel een update van de 'naam' gedaan worden door de agent. DNS gaat er dan van uit dat de eigenaar (= de onderneming) dezelfde blijft maar dat enkel de verantwoordelijke binnen de onderneming wijzigt.

Een transfer kan toch doorgaan indien de 'naam' aangepast werd maar de rest van de gegevens hetzelfde blijft. Uiteraard opnieuw op voorwaarde dat het veld 'organisatie' behoorlijk werd ingevuld.

Wie is de eigenaar van een .com-domeinnaam en welke regels hanteert men?

Op de site van bijvoorbeeld Internic (www.internic.net) kunt u een zogenaamde WHOIS-query uitvoeren waardoor u de gegevens te zien krijgt van diegene die de houder is van een bepaalde domeinnaam.

U klikt gewoon op ‘whois’ bovenaan de pagina en typt vervolgens de domeinnaam met extensie in. U selecteert ‘Domain’ en kiest ‘submit’ waarna u de details te zien krijgt.

Op de website www.icann.org van ICANN (The Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) kan u de spelregels terugvinden in de FAQ-lijst.

ICANN is immers verantwoordelijk voor het beheren en coördineren van het Domain Name System (DNS). Hun systeem zorgt ervoor dat elk adres uniek is en dat alle internetgebruikers geldige adressen kunnen terugvinden. Dit gebeurt via controle op de distributie van unieke IP adressen en domeinnamen. ICANN zorgt er eveneens voor dat elke domeinnaam bij het juiste IP-adres terecht komt.

Wat is quarantaine?

Indien uw agent uw domeinnaam verwijderd heeft (bijvoorbeeld omdat u de verlenging niet betaalde/bevestigde) wordt de domeinnaam gedurende een periode van 40 dagen ‘bevroren’. Dit betekent dat er geen enkele operatie op deze naam kan uitgevoerd worden.

Hierop bestaan drie uitzonderingen :

- Een transfer die is ingezet voordat de domeinnaam werd verwijderd, op voorwaarde dat het antwoord dat de transfer bevestigt, ontvangen werd voordat de transfer afgelopen is (typisch 14 dagen) en voordat de quarantaine periode van 40 dagen afgelopen is.

- Een ‘reactivate’: een domeinnaam in quarantaine kan door deze transactie in de toestand hersteld worden waarin hij zich bevond op het ogenblik van de ‘delete’.

- Een transfer geïnitieerd tijdens de quarantaine periode, op voorwaarde dat het antwoord dat de transfer bevestigt, ontvangen werd voordat de quarantaine periode van 40 dagen afgelopen is.

Voor de vrijgave geldt het algemeen principe: een domeinnaam wordt pas vrijgegeven als de 40 dagen volledig verstreken zijn op het ogenblik van de uitvoering van het vrijgaveprogramma.

De vrijgaves gebeuren 24 maal per dag, en dit telkens om het uur (1.00, 2.00, 3.00,...).

Het uit quarantaine halen van een domeinnaam brengt extra kosten met zich mee.

Kantoor D2D bvba
  • D2D bvba
  • Wanzelesteenweg 31 - B 9260 SERSKAMP
  • N 50° 59' 02" O 03° 56' 05"
  • info@d2d.be
  • T +32 (0)9 261 57 30   F +32 (0)9 261 57 29
  • BE 0864.806.270
  • ING: IBAN: BE85 3930 3172 0406 // BIC: BBRUBEBB
Terug naar boven